Предимства и приложения на силозите

Предимства и приложения на силозите

Съхраняването на различни суровини в големи количества и запазването на техните качества е предизвикателство, пред което се изправят редица индустриални производства. Решението в такива ситуации са силозите. Малко повече за това какво представляват те, в кои индустрии намират приложение и какви са предимствата от използването им, ще ви разкажем в следващите редове.

Какво представляват силозите? 

Силозът е ямкова конструкция, използвана за съхранение на насипни материали като цимент, дървени стърготини, петролни продукти, зърно, фураж и още много други видове суровини, в големи индустрии.

Стандартно силозите представляват съоръжения за съхранение с цилиндрична форма  и коничен покрив. Съществуват различни видове силози, като например силозни кули, бункерни силози и т.н. Видът на тези съоръжения зависи най-вече от материалите, които ще бъдат съхранявани в тях.

Без значение от техния тип обаче, предназначението на всеки един от тях е да предпази  насипните материали, които ще бъдат съхранявани в него. Затова инженерите проектират конструкциите на силозите, така че да им гарантират дълъг експлоатационен живот и да позволяват продължително съхранение на конкретните насипни материали, които ще бъдат, за които ще се използват.

От какви материали се произвеждат силозите? 

Днес производителите на подобни съоръжения с индустриална цел, използват разнообразни материали за изграждането на силози. Имайки предвид, че силозите са конструкции, предназначени за дълготрайно съхранение на насипни материали, а също и факта, че индустриалните предприятия имат нужда от съоръжение, които да им служат вярно в продължение на години, то е важно материалите, от които силозите ще бъдат изработени, да гарантират именно тази сигурност и дълготрайност.

Поради изброените горе причини, не е учудващо, че сред най-често използваните и предпочитаните материали за конструирането на силози са различните видове стомана. Тя притежава качества като здравина и устойчивост, които я превръщат в отличен избор за тези цели.

Обикновено силозите се произвеждат в големи размери – над 4 м. височина и с капацитет над 30 кубични метра. Масивните размери налагат някои особености при тяхното проектиране и монтаж. Транспортирането на подобна голяма конструкция от завода, където е проектирана и произведена, до мястото, на което ще бъде монтирана, е изключително трудоемко, а в някои случаи дори невъзможно. По тази причина, конструкцията обикновено се пренася на части, след което бива сглобена на място – този вариант е значително по-лесен и удобен.

Индустриални приложения на силозите

Днес вертикалните силози са успели да се наложат като по-предпочитан вариант за целите на индустриалното производство, тъй като предлагат някои значителни предимства, в сравнение с останалите видове.

На първо място, те позволяват да се оптимизира използването на свободното пространство. Това е значително предимство, особено в случаите, когато на малък терен, трябва да се съхраняват големи количества насипни материали. Също така, още една значителна ползва е, че в сравнение с други системи за съхранение, те представляват достъпно решение.

Силозите днес намират широко приложение в редица индустрии. От техните предимства се възползват редица бизнеси, които оперират в сферата на хранително-вкусовата промишленост, минната дейност, селскостопанската индустрия, фармацевтичната и химичната промишленост и т.н.

Ако вашият бизнес се нуждае от надеждно решение за съхранение на насипни материали, доверете се на индустриални продукти от Inoxsys. Компания притежава дългогодишен опит в изграждането на индустриално оборудване и ще ви предложи качествени решения, съобразени изцяло с вашите нужди и изисквания. Повече за възможностите за изграждане на силози разберете тук.

 

0
Теглене на голяма сума. Банка или бързи кредити Как да създадете капсулен гардероб

Няма коментари

No comments yet

Вашият коментар