Рециклиране на телефони и опазване на околната среда

Рециклиране на телефони и опазване на околната среда

Модерните общества са против убийствата. Отнемането на живот е заклеймено и се преследва от различни институции, а наказанията са тежки. Но ако погледнем нещата под друг ъгъл, точно ние, членовете на модерните общества, сме убийци и то от много висок калибър. Използвайки всичките си високотехнологични устройства, ние изразходваме енергия, замърсяваме и постепенно убиваме Земята. От една друга гледна точка, това си е живо самоубийство. Началото на края на тези престъпления трябва да започне от някъде.

Мобилният ви телефон също участва в глобалното замърсяване, тъй като изразходва енергия, а материалите, от които е изработен се разлагат трудно. Самото производство и доставяне на апарата също е свързано с отделянето на вредни емисии.

Нека започнем с нещо простичко като:

По-малки кутии за мобилните телефони

Те станаха практика за повечето производители. По този начин, по-голям брой кутии могат да се натоварят на едно транспортно средство. От това вие ще спечелите моралното удовлетворение, че сте участвали в спасяването на няколко дървета. Според Nokia, през 2007-ма чрез по-малките кутии са били спестени 15 000 тона материали, които са 55 хиляди дървета и 100 000 литра вода. Какво е спечелила компанията? Е, при нея нещата са доста по-прозаични – някакви си 100 милиона евро по данни на Nokia.

Друг похват за опазването на природата е използването на рециклирани материали. За екологичните модели на Sony Ericsson – C901 GreenHeart и Naite са използвани кутии, направени от рециклирани материали и боя на водна основа, с цел намаляването на вредните емисии на въглероден двуокис от устройството с 15%. Кутията на Nokia 3110 Evolve е от 60% рециклирани материали. Премахването на книжните ръководства от кутиите също помага за спасяването на дървета. От Sony Ericsson отиват още крачка напред, като не включват и дискове със софтуер. Всички необходими ръководства и програми са записани вътре в самите устройства, както видяхме при Yari и Т715.

Освен дърветата, от нашата дейност страдат и полезните изкопаеми, които свършват със страшна сила. Изразходват се най-вече от електрическите централи, докато ние пилеем енергията. Това може да се предотврати чрез…

Използването на енергоспестяващи зарядни

ENERGY STAR е един от световните стандарти за оценяване на енергийната ефективност на различни устройства. Според данни от сайта, ако всички зарядни устройства в САЩ (не само за телефони) са енергоспестяващи, за една година ще се спестят 1 милиард киловат часа. Това се равнява на вредните емисии предизвикани от 150 000 автомобила за същия период. Най-добрите зарядни намаляват разхода с 35%, като цената им е малко по-скъпа. Каквото и зарядно да ползвате, запомнете, че е добре да го извадите от контакта след като приключите със зареждането.

А защо да зареждате всеки ден и да хабите енергия, като можете да ограничите разхода на самия телефон? Производителите насърчават подобни действия чрез икономични режими, намаляване на осветлението на екрана и изключване на програмите, Wi-Fi и Bluetooth, когато не се използват. Всъщност изключването на апарата докато спите е една добра идея, тъй като по този начин ще спестите и нерви от това, че някои ви е събудил в 3 през нощта.

Усилията на производителите в опитите за опазване на околната среда си личат най-силно при…

Екологичните телефони

Това са устройства, направени с по-сериозна мисъл за опазване на околната среда. Понякога им липсва зарядно устройство, предлагат се в миниатюрни кутии, изработени са от био-материали- добити от природата или пък използват алтернативни източници за захранване.

0
Страхотните луксозни имоти от филмите, които искаме да имаме Къде да лекуваме зъбите си в София

Няма коментари

No comments yet

Вашият коментар