Съвети за пълноценен живот със сърдечна аритмия

Съвети за пълноценен живот със сърдечна аритмия

Не пренебрегвайте предупредителните знаци

Сърдечната аритмия представлява нередовен сърдечен ритъм.

Понякога може да не създаде проблеми, но има и случаи, при които се стига до получаване на инсулт, инфаркт и сърдечна недостатъчност. Симптомите на сърдечна аритмия включват световъртеж, умора, слабост, задух, болки в гърдите, които са най-често усещани от хората със съпътстващи други сърдечни заболявания.

На кардиограма сърдечната аритмия изглежда така:

 

Сърдечна аритмия
Източник: ascheart.com

 

Ако смятате, че сърцето ви „прескача един удар“ или усещате понякога някой от посочените по-рано признаци, тогава се обърнете към лекар.

Полезни материали за сърдечно-съдовите заболявания: https://azcare.bg/sardechno-sadovi-zabolyavaniya

Контрол на холестерола и кръвното налягане

Високият холестерол и хипертонията повишават риска от инсулт, когато имате аритмия. Факт е, че мозъчен удар възниква пет пъти по-често при хората с този сърдечен проблем. С яденето на храни, които са с ниско съдържание на наситени киселини и сол, вие контролирате теглото си и заедно с това понижавате холестерола и кръвното си налягане.
По този начин намалявате и рискът от усложнения предизвикани от този вид сърцебиене.

Консумирайте полезна за сърцето храна

зелени салати и зеленчуци

Диетата с ниско съдържание на наситени, транс – мазнини и натрий е от съществено значение за контрол на налягането в сърцето и за предпазване на кръвоносните съдове от запушване. Най-малко половината от храната ви трябва да бъде растителна, като зелените листни зеленчуци и плодовете. Добавете полезни мазнини, като тези от пъстървата, скумрията и други мазни риби, като така ще си набавите достатъчно количество омега – 3 киселини. Приемайте също така достатъчно протеини, които ще намерите в бобовите растения. Яжте също така пълнозърнести храни, които са много полезни за сърцето заради съдържанието на голямо количество фибри в тях.

Станете враг на тютюневият дим

Проучванията показват, че настоящите и бивши пушачи са с повишен риск от развитие на предсърдно мъждене. Плюс това, пушенето увеличава и риска от мозъчен удар. Увеличете шансовете си за нормален живот. Съществуват никотинови лепенки, дъвки, таблетки за смучене и други помощни средства за отказване на цигарите. Всяка изминала година след последната ви изпушена цигара ви отдалечава от рисковете, свързани с предсърдното мъждене.

0
Зъболечение и избор на зъболекар Превоз на товари – цени

Няма коментари

No comments yet

Вашият коментар